ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Συμμετοχή στο 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο του προγράμματος πρόληψης ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων

8 Μαΐου, 2013

Ο Δήμος Καβάλας, μέσω του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή», συμμετείχε στο 4ο εκπαιδευτικό σεμινάριο του πανελλαδικού προγράμματος: «Πρόληψη Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων», που πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Στη διάρκεια του σεμιναρίου εκπαιδεύτηκαν δεκατρείς επιστημονικοί εκπρόσωποι από οκτώ Δήμους, μέλη του εθνικού διαδημοτικού δικτύου υγιών πόλεων-Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.). Το Δήμο Καβάλας εκπροσώπησε η ψυχολόγος και δημοτική σύμβουλος, Χρύσα Πυραλεμίδου. Το σεμινάριο διεξήχθη με επιτυχία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στους Δήμους-Μέλη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε εισαγωγή των αναπτυξιακών ορόσημων και εκπαίδευση των επιστημόνων στην εφαρμογή του Denver II Developmental Screening Test. Πρόκειται για το Πρωτοβάθμιο Ανιχνευτικό Εργαλείο στον Προσυμπτωματικό Έλεγχο Αναπτυξιακών Προβλημάτων που αφορούν την κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, τη λεπτή κινητικότητα, την ομιλία-ακοή και την αδρή κινητικότητα. Το προσεχές χρονικό διάστημα, ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ., θα διοργανώσει ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση των γονέων και τη συμβουλευτική για τη σημασία της σωστής ψυχοκινητικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων και τη χρησιμότητα της έγκαιρης παρέμβασης. Επίσης, θα γίνει επίδειξη του αναπτυξιακού ανιχνευτικού τεστ Denver, προκειμένου να γνωρίσουν οι γονείς τις δεξιότητες που ελέγχονται στο παιδί, καθώς και τους όρους και τις συνθήκες διεξαγωγής του τεστ.

Έλεγχος σε 9.500 νήπια και βρέφη

Το πρόγραμμα άρχισε το 2007, έχει διεξαχθεί σε 27 Δήμους όλης της χώρας και έχουν ελεγχθεί 9.500 παιδιά. Σκοπός του είναι ο προληπτικός αναπτυξιολογικός έλεγχος όλων των βρεφών και των παιδιών προσχολικής ηλικίας, για την ανίχνευση πιθανών αναπτυξιακών προβλημάτων που περνούν απαρατήρητα στην ηλικία αυτή, πρόκειται όμως να εκδηλωθούν αργότερα. Η έγκαιρη αναγνώριση των προβλημάτων αυτών οδηγεί στην έγκαιρη αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους με τη μορφή λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, ή κάποιας άλλης παρέμβασης. Η σπουδαιότητα του προληπτικού αυτού προγράμματος στην τοπική κοινωνία έγκειται στο ότι, όταν η διάγνωση γίνει πριν το παιδί πάει στο σχολείο, τότε οι δυνατότητες παρέμβασης και αποκατάστασης του προβλήματος είναι πολύ μεγάλες, λόγω της πλαστικότητας του παιδικού εγκεφάλου. Ο έλεγχος γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες (Master Instructors) με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver II (DDST II), που ελέγχει τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του. Η εξέταση είναι αξιόπιστη και έγκυρη, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό μορφή ερωτήσεων στη μητέρα και στο παιδί. Ταυτόχρονα, ο εξεταστής ζητά από το ίδιο το παιδί να προβεί σε κατασκευές με τουβλάκια, να ζωγραφίσει, να παίξει με την μπάλα κατά συγκεκριμένο τρόπο, να απαντήσει σε ερωτήσεις, ή να αναγνωρίσει χρώματα και εικόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο εξεταστής παρατηρεί διαφορετικές δεξιότητες και ρωτάει διαφορετικές ερωτήσεις. Απευθύνεται σε όλα τα βρέφη και παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 6 ετών, που έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική. Η εξέταση γίνεται δωρεάν σε όλους τους δημότες και τους κατοίκους των Δήμων μελών του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. από εθελοντές γιατρούς και ψυχολόγους.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker