ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Έως το τέλος του 2015 η ανάπλαση του κέντρου των Κρηνίδων
27 Φεβρουαρίου, 2013
Μετά την παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του κέντρου στη Νέα Καρβάλη, την περασμένη Κυριακή, χθες το πρωί ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής και οι αντιδήμαρχοι, Θόδωρος Μουριάδης και Θόδωρος Παπαδόπουλος, παρουσίασαν την μελέτη για την ανάπλαση του κέντρου των Κρηνίδων. Το έργο εκτιμάται ότι θα τελειώσει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, γύρω στα τέλη του 2015. «Μόλις πάρουμε την έγκριση των τευχών δημοπράτησης από τη διαχειριστική αρχή, θα κάνουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού. Αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα τελειώσουμε στα μέσα του ερχόμενου καλοκαιριού και αν δεν υπάρξει κάποια ένσταση, το έργο θα αρχίσει στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε. Η παρέμβαση θα πρέπει να έχει τελειώσει, το αργότερο, έως τον Δεκέμβριο του 2015», είπε ο δήμαρχος Καβάλας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε και πρόσθεσε: «Ήταν μία πρωτοβουλία που άρχισε η προηγούμενη διοίκηση του πρώην Δήμου Φιλίππων και μετά από πολύ προσπάθεια και αγώνα, αφού βελτιώσαμε την μελέτη για να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, καταφέραμε να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. για χρηματοδότηση. Μόλις πρόσφατα, λοιπόν, μας ανακοινώθηκε η πράξη ένταξης, που έχει υπογραφεί από τον υπουργό, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεδομένου ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ε.Σ.Π.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών, με αξιολογητή και διαχειριστική αρχή την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης, που είναι θυγατρική της Κ.Ε.Δ.Ε. (σ.σ. Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας).
Έγινε μία πολύ καλή και σοβαρή δουλειά από την μελετητική ομάδα, η οποία συνεργάστηκε αρμονικά με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής ήταν άρτιο, ξεπέρασε τις δυσκολίες της γραφειοκρατικής διαδικασίας και υπερίσχυσε έναντι των προτάσεων άλλων Δήμων. Έχει προϋπολογισμό, περίπου, δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, που αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς με την έκπτωση, χωρίς όμως να γίνει «έκπτωση» στην ποιότητα του έργου». Όσον αφορά τον σκοπό του έργου είπε τα εξής: «Με την παρέμβαση αυτή σχεδιάζουμε να αναβαθμίσουμε το κέντρο των Κρηνίδων, όχι μόνο γιατί ήταν η πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φιλίππων, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο τουριστικής ανάπτυξης. Φιλοδοξούμε, λοιπόν, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα, να συνδέσουμε τον αστικό ιστό με τον αρχαιολογικό χώρο και να δημιουργήσουμε περισσότερες δουλειές και ανάπτυξη στην περιοχή. Κυρίως, όμως, θέλουμε να την κάνουμε πιο όμορφη, ώστε να χαίρονται οι κάτοικοι που ζούνε εκεί, αλλά και οι επισκέπτες που θα την επισκέπτονται. Σε συνδυασμό με τον κορυφαίο στόχο, που είναι η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το συγκεκριμένο έργο, επομένως, θα «δέσει» πολύ ωραία με τον μεγάλο στόχο που προανέφερα και μαζί θα αναβαθμίσουν συνολικά την περιοχή και το Δήμο».
Ποιότητα ζωής είναι και το πράσινο και ο σχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα
Ο αντιδήμαρχος της τεχνικής υπηρεσίας, Θ. Μουριάδης, είπε, από την πλευρά του, τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που συνέταξε την μελέτη, για την πολύ καλή δουλειά που έκανε και να τονίσω ότι, πρέπει να εστιάσουμε την προσπάθεια μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Και ποιότητα ζωής δεν είναι μόνο να κατασκευάζουμε πεζόδρομους και πλατείες με ωραίες πλάκες, αλλά να φροντίζουμε για την αύξηση του πράσινου και να λαμβάνουμε υπόψη τα νέα δεδομένα στον σχεδιασμό των κοινόχρηστων χώρων. Με το έργο αυτό θα ενοποιήσουμε το κέντρο των Κρηνίδων με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενώ σχεδιάζουμε κι άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή». Ο Θ. Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχος πρωτογενούς τομέα και αρμόδιος για τη δημοτική ενότητα Φιλίππων, πρόσθεσε: «Σήμερα (σ.σ. χθες) είναι μία πολύ σημαντική μέρα για το Δήμο Καβάλας και την περιοχή των Κρηνίδων. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο έργο, που δεν είδε τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή, το οποίο είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού της. Θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αλλάξει τον οικονομικό προσανατολισμό της τοπικής κοινωνίας, στρέφοντας την προς τον τουρισμό. Αυτό το έργο, σε συνδυασμό με τον στόχο της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αλλά και με την προεργασία που έγινε με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την ανάπλαση κάποιων μικρότερων αρχαιολογικών χώρων εντός του οικιστικού ιστού, θα αλλάξει, πραγματικά την εικόνα όλης της περιοχής.
Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο, την τεχνική υπηρεσία, που «αγκάλισαν» την ιδέα και να ζητήσω από τους κατοίκους να δείξουν υπομονή και κατανόηση στη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου, γιατί θα αποζημιωθούν από το αποτέλεσμα». Ο λόγος δόθηκε, εν συνεχεία, σε δύο μέλη της ομάδας που συνέταξε την μελέτη, τα οποία παρουσίασαν τα βασικά σημεία της παρέμβασης. Σύμφωνα με την μελέτη, η οποία εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α., θα γίνουν πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις ορισμένων οδών, θα διαμορφωθούν θέσεις στάθμευσης, σημεία ξεκούρασης των περιπατητών και ένας χώρος αναψυχής δίπλα στο ρέμα που συνορεύει με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ερωτηθείσες, από τον «Κ.Τ.», οι δύο εκπρόσωποι της ομάδας των μελετητών, γιατί δεν σχεδιάστηκε κάποια πεζογέφυρα που θα συνδέσει τον χώρο αναψυχής με το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου, απάντησαν ότι η ιδέα αυτή δεν συμπεριλήφθηκε στην μελέτη γιατί το ρέμα που διασχίζει τις δύο πλευρές δεν είναι οριοθετημένο και δεν ήταν δυνατό να εξασφαλιστεί η απαραίτητη αδειοδότηση. «Θα μπορούσε να γίνει αυτή η σύνδεση, όμως θα καθυστερούσαμε στην έγκριση της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι πιεστικό», σημείωσε η μία από τις δύο μηχανικούς.
Πηγή: www.k-tipos.gr