Χθες βράδυ στο φρούριο της Καβάλας Άρεσε η κωμικοτραγωδία «Ελένη» του Ευριπίδη
8 Αυγούστου, 2013
Στην αρχαία ελληνική ιστορία, η «ωραία Ελένη» ήταν η αφορμή που οι Έλληνες πραγματοποίησαν την μεγάλη εκστρατεία εναντίον της χώρας των Φρυγών, της Τροίας και συγχρόνως, η αιτία των δεινών που έπληξαν τους νικητές και τους ηττημένους του δεκαετή πολέμου. Ο Ευριπίδης θέλησε να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της γυναίκας του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, γράφοντας το ομώνυμο έργο.
Στην αρχαία ελληνική ιστορία, η «ωραία Ελένη» ήταν η αφορμή που οι Έλληνες πραγματοποίησαν την μεγάλη εκστρατεία εναντίον της χώρας των Φρυγών, της Τροίας και συγχρόνως, η αιτία των δεινών που έπληξαν τους νικητές και τους ηττημένους του δεκαετή πολέμου. Ο Ευριπίδης θέλησε να ανατρέψει την αρνητική εικόνα της γυναίκας του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, γράφοντας το ομώνυμο έργο. Η Ελένη, που οι Έλληνες πίστευαν ότι την απήγαγε ο Πάρης με σκοπό να την κάνει γυναίκα του στην Τροία, ήταν «δέσμια» στην Αίγυπτο, στο παλάτι του Πρωτέα, μαζί με τις Σπαρτιάτισσες συντρόφισσές της.
Εκεί την πήγε ο Ερμής, προκειμένου να εφαρμοστεί η πλεκτάνη των θεών. Ο Πάρης πήρε στην Τροία το «είδωλο» της Ελένης και η συνέχεια είναι γνωστή. Στην Αίγυπτο, η πραγματική Ελένη ζει με την προσμονή να ξαναδεί το σύζυγο, την κόρη της, Ερμιόνη και τα αδέλφια της, τους Διόσκουρους, Κάστωρ και Πολυδεύκη. Παρά την πίεση που δέχεται από τον γιο του Πρωτέα, που είναι ο βασιλιάς της χώρας μετά τον θάνατο του πατέρα του, να τον παντρευτεί, εκείνη αντιστέκεται σθεναρά. Ώσπου μία μέρα, φτάνει στην Αίγυπτο ναυαγός ο Μενέλαος.
Έπειτα από δεκαεπτά χρόνια το ανδρόγυνο ξανασμίγει και μηχανεύεται έναν τρόπο για να ξεφύγει από τον (βέβαιο) θάνατο και να επιστρέψει στην αγαπημένη πατρίδα του. Στην υλοποίηση του σχεδίου θα τους βοηθήσει η αδελφή του βασιλιά, η οποία μάντεψε την επιστροφή του Μενέλαου. Η Ελένη καταφέρνει να πείσει τον ερωτευμένο βασιλιά της Αιγύπτου, με αντάλλαγμα να γίνει γυναίκα του, να της επιτρέψει να κηδέψει, σε κενοτάφιο, τον νεκρό σύζυγό της, που πνίγηκε, δήθεν στο Λιβυκό πέλαγος, καθώς επέστρεφε στην Σπάρτη.
Το τέχνασμα έχει επιτυχία και το βασιλικό ζεύγος της Λακωνίας δραπετεύει με ένα ταχύπλοο καράβι που «χάρισε» ο Αιγύπτιος ηγεμόνας. Στο έργο συνυπάρχουν το τραγικό και το κωμικό στοιχείο, τα οποία αναδεικνύουν με τις καλές ερμηνείες τους η Πέμυ Ζούνη (Ελένη) και ο Αντώνης Καφετζόπουλος (Μενέλαος). Η πρώτη δίνει την τραγική διάσταση της ιστορίας, ενώ ο δεύτερος είναι το «αντίβαρο». Καλοί και οι συμπρωταγωνιστές τους, καθώς και ο γυναικείος Χορός. Στην ευχάριστη, γενικά, παράσταση, που παρακολούθησε αρκετός κόσμος χθες βράδυ στο φρούριο της Καβάλας, συνέβαλαν και οι υπόλοιποι συντελεστές. Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι η παράσταση είναι συμπαραγωγή των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων Καλαμάτας και Αγρινίου.
Πηγή: www.k-tipos.gr