ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ» Έναρξη στις 3 Ιουλίου 2013 με το τρίο «Κασταλία»
25 Ιουνίου, 2013
Μία κορυφαία ορχήστρα και εκλεκτοί Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, ανάμεσά τους και δύο πρώην μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης του Ωδείου για να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία.
Μία κορυφαία ορχήστρα και εκλεκτοί Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα, ανάμεσά τους και δύο πρώην μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της διοίκησης του Ωδείου για να προσφέρουν ποιοτική ψυχαγωγία. Η παρουσία τους εγγυάται την ευρύτερη εμβέλεια του φεστιβάλ, που αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης στα καλοκαιρινά μουσικά δρώμενα. Στόχος των συντελεστών, είναι να παρουσιάσουν έργα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, που θα αφήσουν το στίγμα τους στο φιλόμουσο κοινό. Παράλληλα, δίνεται και φέτος βαρύτητα στο παιδαγωγικό κομμάτι του φεστιβάλ. Το πρόγραμμα των μουσικών εκδηλώσεων και των σεμιναρίων είναι το ακόλουθο:
3 έως 5 Ιουλίου (Δ.Ω.Κ.)
MASTERCLASS ΟΠΕΡΑΣ: Μετά τη μεγάλη επιτυχία των τριών προηγούμενων σεμιναρίων, για 4η συνεχόμενη χρονιά ο γνωστός κόντρα-τενόρος, Άρης Χριστοφέλλης και ο πολύπειρος πιανίστας, Δημήτρης Γιάκας, θα διδάξουν επί τρεις ημέρες τα μυστικά της όπερας σε φερέλπιδες λυρικούς τραγουδιστές, που θα παρουσιάσουν άριες και μικρά φωνητικά σύνολα.
9 Ιουλίου (ΟΣΚΑΡ)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Το συναυλιακό κομμάτι του φεστιβάλ αρχίζει με το τρίο «Κασταλία», το οποίο αποτελείται από κορυφαίους νέους Έλληνες μουσικούς με διεθνή παρουσία: Τη δυναμική βιολονίστρια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Γκρέτα Παπά, την ταλαντούχα Καβαλιώτισσα βιολοντσελίστρια, Θεοδώρα Παναγιωτίδου (πρώην μαθήτρια του Δ.Ω.Κ.) και τον εξαίρετο πιανίστα, Στέφανο Νάσο. Οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν έργα των: Beethoven, Pärt και Schostakovich.
12 Ιουλίου (ΟΣΚΑΡ)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Υποδεχόμαστε δύο διακεκριμένους μουσικούς, τον διαπρεπή βιολονίστα, Γιάννη Μαυρίδη (πρώην εξάρχοντα της Κρατικής Ορχήστρας του Καζακστάν, εξάρχοντα της «Ορχήστρας Πατρών» και συνεργάτη της «Καμεράτα») και τον βραβευμένο κιθαρίστα, Δημήτρη Δημακόπουλο. Στο πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται έργα: Paganini, Piazzolla και Παπαϊωάννου.
21 Ιουλίου (ΟΣΚΑΡ)
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: Στο βιολί η νεαρή ταλαντούχα Αρετή Ζούλα, μαθήτρια του παγκοσμίου φήμης βιρτουόζου Ίτζακ Πέρλμαν (Itzhak Perlman) και απόφοιτος της περίφημης Σχολής Τζούλιαρντ (Νέα Υόρκη), με εμφανίσεις στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία· στο πιάνο η εξαίρετη σολίστ και έμπειρη συνοδός, Πάολα Κονταξή. Μαζί, οι δύο μουσικοί, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με πολύ όμορφα και δεξιοτεχνικά έργα, από την κλασική εποχή έως και τον 20ο αιώνα. Εκτός από δύο σονάτες των Beethoven και Franck, θα απολαύσουμε τους Ρουμανικούς Χορούς του Bartók, την εμβληματική μπαλάντα του Ysaÿe και τις τσιγγάνικες μελωδίες του Sarasate.
22 Ιουλίου (Δ.Ω.Κ.)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΟΛΙΟΥ: Δωρεάν προσφορά στους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στην Αρετή Ζούλα και να βελτιώσουν το ρεπερτόριό τους.
23 Ιουλίου (ΟΣΚΑΡ)
ΡΕΣΙΤΑΛ: Ο πιανίστας, Ανδρέας Σκούρας, υπήρξε μαθητής του Δ.Ω.Κ., στην τάξη της καθηγήτριας Γιαννούλας Παπάζογλου. Σήμερα, εκτός από καταξιωμένος σολίστ του πιάνου με αξιοζήλευτη καριέρα και συχνές εμφανίσεις σε σπουδαίες αίθουσες και διεθνή φεστιβάλ, είναι καθηγητής τσέμπαλου στο Μουσικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Το πρόγραμμα του ρεσιτάλ αρχίζει από την κομψότητα του κλασικισμού με ένα σετ από παραλλαγές του Haydn, προχωράει σε δύο μνημειώδη έργα του ρομαντισμού με τη σονάτα αριθμός 2 του Brahms και το πρελούδιο, χορικό και φούγκα του Franck και ολοκληρώνεται αγγίζοντας τα όρια της πιανιστικής δεξιοτεχνίας, με δύο Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας του Liszt.
24 Ιουλίου (Δ.Ω.Κ.)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΙΑΝΟΥ: Δωρεάν προσφορά στους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στον Ανδρέα Σκούρα και να βελτιώσουν το ρεπερτόριό τους.
16 Αυγούστου (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων)
GALA ΟΠΕΡΑΣ «Έτος ΒΕΡΝΤΙ»: Η τελική εκδήλωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον πανέμορφο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Πέρσι έπαιξε εκεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τρεις εκλεκτούς Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές. Φέτος, είναι σειρά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (Κ.Ο.Θ.) να λαμπρύνει το φεστιβάλ «Παπαϊωάννου». Η Κ.Ο.Θ., υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Αλέξανδρου Μυράτ, τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), με μία συναυλία-αφιέρωμα στο σπουδαίο οπερατικό του έργο, που παραμένει αγαπητό στο κοινό.
Με την ορχήστρα συμπράττουν η σοπράνο, Δήμητρα Θεοδοσίου και ο μπάσος, Δημήτρης Καβράκος, δύο καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, που εμφανίζονται τακτικά στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα, όπως η Μετροπόλιταν Όπερα και η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Κόβεντ Γκάρντεν). Το θαυμάσιο πρόγραμμα της βραδιάς περιέχει γνωστές άριες, εισαγωγές και άλλα ορχηστρικά μέρη από δημοφιλείς όπερες του Ιταλού μουσουργού. Η εκδήλωση αποτελεί συνεργασία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ “Γιάννη Α. Παπαϊωάννου” και του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου. Στη φωτογραφία η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.
Πηγή: www.k-tipos.gr