Γίνεται περιφερειακό, αλλά με λιγότερα τμήματα, το Τ.Ε.Ι. Καβάλας!

1 Φεβρουαρίου, 2013

Ανακοινώθηκε χθες, από τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, «Αθηνά», το οποίο προβλέπει την «αναβάθμιση» του Τ.Ε.Ι. Καβάλας σε περιφερειακό, αλλά με λιγότερα τμήματα (8). Το νέο Ίδρυμα θα ονομάζεται: «Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης» και θα έχει τμήματα στις πόλεις της Καβάλας, της Δράμας και του Διδυμοτείχου.

Τη δημιουργία υπερ-Πανεπιστημίων και περιφερειακών Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο «Αθηνά», για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Χθες το μεσημέρι, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσίασε, σε συνέντευξη Τύπου, την επίσημη πρόταση του Υπουργείου λέγοντας: «Από την πρώτη στιγμή βάλαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες. Συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε την εφαρμογή ενός νόμου που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία. Τα νέα Διοικητικά Συμβούλια έδωσαν μία ψήφο εμπιστοσύνης στα Ιδρύματά μας. Σ’ αυτό το ψηφιδωτό της ανώτερης εκπαίδευσης, θα κάνουμε σήμερα το επόμενο βήμα, για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της.

Τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια αναπτύχθηκε χάρτης στην ανώτατη εκπαίδευση, που δεν υπάκουε σε αναπτυξιακά κριτήρια, υπήρχε κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων, εξήγαγε άνεργους. Κάθε κρίση ενέχει κίνδυνους, αλλά δίνει και ευκαιρίες. Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, δεν έχουμε πολυτέλεια χρόνου, παρόλα αυτά ακολουθήσαμε πολιτική διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εκθέσαμε κριτήρια και κανόνες στα κόμματα», ενώ συμπλήρωσε: «Καταθέτουμε το νομοσχέδιο, αλλά ο διάλογος συνεχίζεται. Θα το στείλουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι μια εθνική υπόθεση, πρέπει να γίνει συζήτηση ουσίας, χωρίς περιχαράκωση από κομματικές ιδιότητες. Στόχοι μας είναι, η ενίσχυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας, η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και η σύνδεσή τους με τον αναπτυξιακό χάρτη. Η γνώση, βέβαια, είναι πολύ περισσότερα, αλλά δεν μπορεί και να αποκοπεί από την ανάπτυξη και την κοινωνία. Απευθυνόμαστε στους φοιτητές μας, την ελληνική οικογένεια, τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς».

Επανασύσταση του ακαδημαϊκού χάρτη

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, καταργούνται τέσσερα περιφερειακά Ιδρύματα (Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί αυτών των Ιδρυμάτων θα απορροφηθούν από συναφή γειτονικών περιοχών. Οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων θα γίνουν σε επίπεδο περιφερειών. Από τα Τ.Ε.Ι. θα μείνει μόνο ένα σε κάθε περιφέρεια. Τα τμήματα που θα διατηρηθούν, θα ενταχθούν σε σχολές. Για παράδειγμα, κάποια από τα τμήματα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο.) των Τ.Ε.Ι. συγχωνεύονται και εντάσσονται στο νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής πέντε κατευθύνσεις: 1) Διοίκησης Επιχειρήσεων, 2) Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, 3) Διοίκησης Μονάδων Υγείας, 4) Διοίκησης Οργανισμών και 5) Marketing, Εμπορίας και Διαφήμισης. Αντίστοιχα, κάποια από τα τμήματα της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.), θα ενταχθούν στο νέο Τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων, το οποίο θα περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις κατευθύνσεις: 1) Συγκοινωνιακών έργων, 2) Δομοστατικών έργων, 3) Υδραυλικών έργων και 4) Τοπογράφων.

Στην Αθήνα, η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά στη συγχώνευση των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά, σε ένα υπερ-Ίδρυμα που θα μετονομαστεί, πιθανότατα, σε Αττικό Τ.Ε.Ι., καθώς και στη συγχώνευση όλων των πανεπιστημίων, πλην του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε ένα υπερ-Πανεπιστήμιο, το οποίο θα αποτελείται από το Οικονομικό (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μετά την ανακοίνωσή του, το σχέδιο νόμου θα αποσταλεί στην Α.Δ.Ι.Π. (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και σε όλα τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας, προκειμένου θα τεθεί σε τελικό στάδιο διαβούλευσης, για χρονικό διάστημα 45 ημερών. Γενικά, το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει τη μείωση των Πανεπιστημίων από 24 σε 21, των Τ.Ε.Ι. από 16 σε 12 και των τμημάτων από 533 σε 386.

Οι αλλαγές στο Τ.Ε.Ι. Καβάλας

Όσον αφορά το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Καβάλας, προτείνεται η μετονομασία του σε Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της λειτουργίας ενός Τ.Ε.Ι. σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Το νέο Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα λειτουργεί με οκτώ συνολικά τμήματα (6 στην πόλη της Καβάλας, 1 στη Δράμα και 1 στο Διδυμότειχο). Αυτό σημαίνει, καταρχάς, ότι διατηρείται το Τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Όμως, καταργούνται δύο από τα τρία τμήματα που λειτουργούν στην πόλη της Δράμας και συγκεκριμένα, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, ενώ παραμένει το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Όσον αφορά την πόλη της Καβάλας, από τα εννέα τμήματα που υπάρχουν σήμερα, μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» θα λειτουργούν έξι.

Συγκεκριμένα, το Τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής (της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών) θα απορροφηθεί από το Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών και θα ενταχθεί στο νέο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, το οποίο θα έχει τρεις κατευθύνσεις (μηχανικών δικτύων, μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, μηχανικών πληροφορικής). Επίσης, προτείνεται η κατάργηση των δύο ανεξάρτητων τμημάτων, του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών και του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής. Αναλυτικά ο «χάρτης» των τμημάτων στο Τ.Ε.Ι. Αν. Μακεδονίας-Θράκης θα έχει ως εξής:

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών

Τμήματα: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Μηχανικών Πληροφορικής.

Σχολή Διοίκησης Οικονομίας

Τμήματα: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων.

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας

Τμήμα Νοσηλευτικής (Διδυμότειχο)

Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας

Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Δράμα)

Τα βήματα της θεσμικής υλοποίησης του σχεδίου

Όσον αφορά τα βήματα θεσμικής υλοποίησης του νομοσχεδίου, αυτά είναι, εν συντομία, τα ακόλουθα:

– Προηγήθηκε διάλογος με την Α.Δ.Ι.Π., επί των κριτηρίων συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη, τη σύνοδο των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων και τη σύνοδο των προέδρων των Τ.Ε.Ι., καθώς και με όλες τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων. Αντηλλάγησαν απόψεις με τον πρωθυπουργό, τους προέδρους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς κομμάτων του Κοινοβουλίου, οι οποίοι ενημερώθηκαν όλοι. Επίσης, θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

– Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, πριν από την ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, μετονομασία τμήματος, ή μεταβολή της έδρας, υποβάλει ερώτημα για έκδοση γνώμης στην Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.Δ.Ι.Π.), συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση.

– Ο υπουργός υποβάλει ερώτημα, συνοδευόμενο από ειδική τεκμηρίωση, προς το συμβούλιο των οικείων Ιδρυμάτων. Στα Ιδρύματα που δεν έχει συγκροτηθεί, ακόμα, συμβούλιο, η ανωτέρω αρμοδιότητα ασκείται από τη σύγκλητο. Οι ανωτέρω γνώμες θεωρείται ότι εδόθησαν μετά την άπρακτη παρέλευση εξήντα (60) ημερών από την αποστολή του ερωτήματος από τον υπουργό. Για εξαιρετικούς λόγους, όπως ενδεικτικά είναι η υποβολή διευκρινιστικών ερωτημάτων από τα γνωμοδοτούντα όργανα, η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παρατείνεται για επτά (7) ημέρες. Περαιτέρω παράταση της προθεσμίας αποκλείεται.

– Εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα, με πρόταση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ίδρυση, συγχώνευση, κατάργηση, μετονομασία τμήματος Α.Ε.Ι.

– Με τα Προεδρικά Διατάγματα, ρυθμίζονται τα θέματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, μεταβολή έδρας, ή κατάργηση, Α.Ε.Ι., ή σχολής, όπως ιδίως η κατανομή και ένταξη φοιτητών και προσωπικού και ο χρόνος έναρξης της λειτουργίας των νέων Ιδρυμάτων ή σχολών, τα θέματα ισοτιμίας των παλαιών και νέων πτυχίων, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την υπεισέλευση σε ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και υποχρεώσεις και η συνέχιση των εκκρεμών δικών.

– Τα Α.Ε.Ι. που προκύπτουν από συγχώνευση, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, υπεισέρχονται αυτοδικαίως από το χρόνο που ορίζεται στο οικείο Προεδρικό Διάταγμα και χωρίς άλλη διατύπωση, σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων Ιδρυμάτων. Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από το νέο Α.Ε.Ι., χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker