Γραφείο αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας στην Καβάλα
23 Ιανουαρίου, 2013
Σε ανακοίνωση της επίσημης έναρξης των υπηρεσιών αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας όπως είχε προαναγγελθεί πριν μερικούς μήνες προχώρησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας παράλληλα και τον τηλεφωνικό αριθμό κλήσης «11 414» για σχετικές καταγγελίες όλο το 24ωρο, όσο και την ύπαρξη ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελιών στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην Καβάλα και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ασφαλείας, θα λειτουργεί ένα από τα 68 Γραφεία που συστάθηκαν, αφού Τμήματα δημιουργούνται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ουσιαστικά, δεν θα αλλάξει κάτι από τα όσα ίσχυαν έως σήμερα, στην περίπτωση που κάποιος ήθελε να καταγγείλει περιστατικό ρατσιστικής βίας, αφού η ίδια υπηρεσία θα αναλάμβανε τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Απλά, τρία άτομα θα παρακολουθήσουν το επόμενο διάστημα σχετική εκπαίδευση ως προς τη διαφορετική προσέγγιση στα θέματα αλλοδαπών και ρατσιστικής βίας, λεπτομέρειες όμως, του πότε και τι διάρκεια θα έχει η εκπαίδευση αυτή, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές.
Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό του Τ.Α. Καβάλας, ορισμένα από τα όσα έχουν γίνει γνωστά είναι η σύσταση ομάδων διερμηνέων καθώς και δίκτυο ψυχολόγων -πιθανόν με έδρα την Κομοτηνή- που σε συνδυασμό με την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο η οποία ήδη υπάρχει, θα αναλαμβάνουν την εξέταση των καταγγελιών.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην Καβάλα δεν έχει κατατεθεί τα τελευταία χρόνια, επισήμως, καμία καταγγελία για ρατσιστική βία. Η προανάκριση για το περιστατικό που σημειώθηκε στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου, με τον εμπρησμό έξω από διαμέρισμα υπηκόων Μπαγκλαντές επί της οδού 7ης Μεραρχίας, δεν κατέληξε ότι επρόκειτο για τέτοιου είδους πράξη…
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τον πενταψήφιο αριθμό και την ηλεκτρονική φόρμα, καταγγελίες σε τοπικό επίπεδο μπορούν να γίνονται στα τηλέφωνα 2510-622-267 και 2510-622-268.
Η φιλοσοφία της δράσης
Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος μιλώντας για το σκοπό ίδρυσης και τη φιλοσοφία δράσης των νέων Υπηρεσιών, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι με την ίδρυσή τους, υπάρχει πλέον ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας, «το οποίο είναι γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει την εμφάνιση του στη χώρα μας και το οποίο ασφαλώς είναι μακριά από την αντίληψη και την κοσμοθεωρία του Έλληνα».
Σημείωσε επίσης ότι με την ίδρυση των Υπηρεσιών αυτών «δίνουμε μια απάντηση άμεσα, οργανωμένα και αποφασιστικά, ότι οι ομάδες ή οι ελάχιστοι που πρεσβεύουν, είτε ως ιδεολογία είτε ως στάση ζωής, αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχουν θέση μεταξύ μας και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη» και εκτίμησε ότι «θα έχουμε σύμμαχο και τους Έλληνες πολίτες, τους οποίους καλούμε και ζητούμε τη βοήθειά τους, να μας συντρέξουν και να μας συνδράμουν, σε αυτή μας την προσπάθεια».
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, εκδόθηκε πρόσφατα το με αριθμό 132 Προεδρικό Διάταγμα, που έχει σαν σκοπό την ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της βίας που εκδηλώνεται κατά μεμονωμένων ατόμων ή ομάδων με ρατσιστικά κίνητρα και υπόβαθρο.
Σύμφωνα με το ΠΔ 132/2012 ιδρύονται δύο Τμήματα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και
68 Γραφεία Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας, ένα σε κάθε μία από τις πέντε Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας του Νομού Αττικής καθώς και
τις 17 Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας των Αστυνομικών Διευθύνσεων των Νομών
και τα 46 αντίστοιχα Τμήματα Ασφαλείας.
Οι αρμοδιότητες
Οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν από περίπου 200 εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και μεταξύ άλλων:
*** θα παρεμβαίνουν αυτεπάγγελτα ή ύστερα από υποβολή σχετικής έγκλησης, μήνυσης ή καταγγελίας στη διερεύνηση και δίωξη εγκλημάτων που αφορούν στη διάπραξη, προπαρασκευή ή στην με οποιοδήποτε τρόπο δημόσια προτροπή, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη αδικημάτων ή στη εκδήλωση ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία σε βάρος προσώπων ή ομάδας προσώπων λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών και της εθνικής ή εθνοτικής τους καταγωγής
*** θα ασχολούνται κυρίως με υποθέσεις που λόγω βαρύτητας του τρόπου των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους συγκινούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, απαιτούν εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση για την συλλογή των απαραίτητων στοιχείων και την αποκάλυψη των δραστών ή πιθανολογείται η ανάπτυξη οργανωμένης ρατσιστικής δράσης σε ευρύτερες περιοχές μιας ή περισσότερων Αστυνομικών Διευθύνσεων
*** θα συλλέγουν, επεξεργάζονται και αξιοποιούν κατάλληλα πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στη διάπραξη ή στην προπαρασκευή αδικημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά
*** θα αναπτύσσουν συνεργασίες με κρατικές, κοινωνικές ή άλλες Υπηρεσίες και Οργανώσεις καθώς και κοινωνικούς και μη Φορείς πάντα προς το σκοπό της αποτελεσματικότερης διαχείρισης περιστατικών ρατσιστικής βίας και θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή θα παρέχουν συνδρομή σε άλλες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς που έχουν σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας.
Επίσης, θα επιτηρούν τους χώρους και τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ενδεχόμενος κίνδυνος εκδήλωσης ρατσιστικών επιθέσεων, θα τηρούν ειδικό αρχείο καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας που έχουν επιληφθεί, θα ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους τα θύματα ή τους καταγγέλλοντες τέτοιων επιθέσεων, καθώς και τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την τυχόν παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ή ψυχολογικής υποστήριξης σε θέματα ρατσιστικής επίθεσης, καθώς και για την παρουσία διερμηνέα, όταν αυτό ζητηθεί ή κριθεί αναγκαίο.
Όσο για τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό που τέθηκε σε λειτουργία, επισημάνθηκε ότι δέχεται κλήσεις από όλα τα δίκτυα παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και διασφαλίζει το ανώνυμο και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Πηγή: www.evdomi.gr