H ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο Δημήτρης Αποστολίδης και τα «Βυζαντινά Υστερόγραφα» την ερχόμενη Δευτέρα στον Oscar
7 Απριλίου, 2010
Η Θρακική Εστία Νομού Καβάλας παρουσιάζει στην Καβάλα τα Βυζαντινά υστερόγραφα του Δημήτρη Αποστολίδη με αφορμή την πραγματοποίηση της Δεύτερης Έκδοσής τους (Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2009). Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσει ο δικηγόρος Καβάλας Θωμάς Μέλισσας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καβάλας και υπό την αιγίδα του Δ.ΕΚ.Ε.Κ.
Το Βυζάντιο των αντιθέσεων, των θρύλων και της αλήθειας, της δόξας και της φθοράς, των αυλικών δολοπλοκιών και της πνευματικής αναζήτησης, των αγίων και των βαρβάρων, των παλατιανών και των βιοπαλαιστών, των μεγιστάνων και των ρακένδυτων, της αρετής και της δολιότητας, της θέλξης και της αποστροφής. Αυτά είναι τα κυρίαρχα δομικά στοιχεία που συνθέτους τις είκοσι ιστορίες του καινούριου βιβλίου του Δημήτρη Αποστολίδη.
Από τον πρόλογο του Γιώργου Κ. Σταματόπουλου:
«Ο συγγραφέας αγαπά το Βυζάντιο. Διαβάζει με ηπιότητα και αμεροληψία τους χρονικογράφους, ιστοριογράφους και βιογράφους της βυζαντινής εποχής. Στόχος των είκοσι ιστοριών του δεν είναι να προσθέσει καινούργιες πληροφορίες. Όχι. Μέλημά του και αγωνία του είναι, μέσα απ’ αυτές τις μικρές ιστορίες να φωτιστεί το ανθρώπινο τραγικό, η ματαιόδοξη δίψα για πλούτη και εξουσία, αλλά επίσης και η υψηλοφροσύνη που επιδεικνύουν ενίοτε οι άνθρωποι. Στόχος του φαίνεται να είναι όλα τα βυζαντινά πάθη, οι αδυναμίες, οι ραδιουργίες μαζί και η μεγαλοσύνη ενίων να μη βυθιστούν στη λήθη, να μεταφερθούν στη σύγχρονη κοινωνία και να συγκριθούν με τους ανθρώπους της».
O Δημήτρης Αποστολίδης γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και αριστούχος της Νομικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου. Εχει αποφοιτήσει από το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Βαλκανικών Γλωσσών του Ι.Μ.Χ.Α.
Τα Βυζαντινά υστερόγραφα, όπως και η μονογραφία του Μέγας Κωνσταντίνος (Εκδόσεις Παρουσία, 2005) αποτελούν καρπό της μακροχρόνιας ενασχόλησής και του πολύπλευρου ενδιαφέροντός του για τη μεσαιωνική ιστορία του ελληνικού πολιτισμού.
Πηγή : www.k-tipos.gr