Η Ανδρομάχη της Θάσου προσκεκλημένη σε ποιητική βραδιά Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης

17 Ιανουαρίου, 2013

Φιλοξενούμενη του 23ου ΔΣ Θεσ/κης, η εμπνεύστρια των Αρχιλοχείων (Πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης για παιδιά και εφήβους) ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου-Φιλιππίδου, πέρασε μια όμορφη εσπέρα με τους μαθητές τριών δημοτικών σχολείων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο 23ο ΔΣ Θεσσαλονίκης, μαθητές που διακρίθηκαν στον παραπάνω διαγωνισμό ή απλά έλαβαν μέρος και δεν μπόρεσαν να έρθουν στην τελετή απονομής βραβείων που έγινε στη Θάσο στις 14 του Οκτώβρη.

Διοργανωτής της ποιητικής βραδιάς υπήρξε η διευθύντρια του 23ου ΔΣ Θεσσαλονίκης κυρία Θεοδωράκη Κατερίνα μαζί με όλους τους δασκάλους του σχολείου καθώς και τον εκπαιδευτικό κύριο Γιώργο Ατζέμη ο οποίος προέτρεψε τα παιδιά να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό.

Στο πρώτο μέρος της όμορφης εσπέρας έγινε παρουσίαση του ποιητή Τόλη Νικηφόρου, ενώ στο δεύτερο μέρος έγινε η απονομή διπλωμάτων, μεταλλίων και δωρεάν βιβλίων στους μικρούς μαθητές οι οποίοι απήγγειλαν τα ποιήματά τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι άλλοι δύο διευθυντές των δημοτικών σχολείων, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Περαίας κύριος Δημήτρης Μητρόπουλος και η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ακροποτάμου κυρία Βέρσα Ράντσιου, οι οποίοι και απένειμαν με τη σειρά τους τα βραβεία στα παιδιά.

Ο λόγος της ποιήτριας Ανδρομάχης στους μαθητές του 23ου ΔΣ Θεσ/κης, 2ου ΔΣ Περαίας, και ΔΣ Ακροποτάμου

Φαίνεται να έχω ξεχάσει το λόγο για τον οποίο έχω έρθει, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης με συνεπήρε τόσο…

Πραγματικός μύστης του λόγου ο κύριος Τόλης Νικηφόρου, φέρνει στα λόγια του τη νίκη του αληθινού λόγου. Η συνολική παρουσίαση του έργου και των βιβλίων του, η συνομιλία που είχε με τους μαθητές, η συνέντευξη που του πήραν όλοι αυτοί οι εκκολαπτόμενοι νέοι ποιητές, με έκαναν να ξεχάσω ότι είμαι εδώ για να απονείμω τα Βραβεία αλλά και τα αναμνηστικά διπλώματα των Αρχιλοχείων.

Απόγευμα Παρασκευής, μέρας ιερής, ιερής γιατί επάνω της ακουμπάει όλο το άχθος της εργάσιμης εβδομάδας κι εμείς συναγμένοι όλοι μαζί εδώ κάνουμε έναν αληθινά Ποιητικό Εσπερινό.

Όλοι μαζί: γονείς με φωτογραφίες και κάμερες στα χέρια, για την απαθανάτιση της συγκίνησης, Διευθυντές από τρία σχολεία της Θεσσαλονίκης, η Διευθύντρια του 23ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, κ. Θεοδωράκη Κατερίνα, φορέας μιας τέτοιας Εσπέρας Πολιτισμού, μαζί με τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Περαίας κ. Δημήτρη Μητρόπουλο, την Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Ακροποτάμου Θεσσαλονίκης κ. Βέρσα Ράντσιου και όλους, όλους τους δασκάλους που είναι κοντά στα παιδιά – ιδιαίτερη μνεία για τον κ. Γιώργο Ατζέμη, ο οποίος παρότρυνε τους μαθητές του 23ου Δ.Σ. Θεσσαλονίκης να γράψουν στα Αρχιλόχεια.

Όλοι μαζί εδώ. Εμείς που ήρθαμε από τη Θάσο γι’ αυτήν την εκδήλωση και όλα εσείς παιδιά μου που δεν μπορέσατε να έρθετε στα Αρχιλόχεια που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας τον Οκτώβριο του 2012, ενωνόμαστε για να καλύψουμε αυτό το κενό και να δώσουμε χαρά απονέμοντάς σας ό,τι σας ανήκει: το Χρυσό Μετάλλιό σας, το αναμνηστικό Δίπλωμα και το λογοτεχνικό βιβλίο σας, και να πάρουμε χαρά από τη χαρά σας, φως από τα μάτια σας, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να συνεχίσουμε σ’ αυτόν τον κρύο χειμώνα, κρατώντας την καρδιά μας σαν σόμπα με ξύλα αναμμένη, όπου τρία σχολεία μαζί ενώνονται, μαθητές που διακρίθηκαν παίρνουν το βραβείο τους, αλλά και μαθητές που απλά μετείχαν στο Διαγωνισμό, γεννώντας την πρώτη υψηλή ποιητική σκέψη τους. Έχουν κι αυτοί τη χαρά να απαγγείλουν τη δημιουργία τους και να βραβευθούν. Γιατί σε μια τέτοια εποχή τής μη έκφρασης, είχαν την τόλμη να εκφραστούν.

Μπράβο παιδιά που πήρατε μέρος στον Διαγωνισμό. Από το 23ο ΔΣ Ανατολικής Θεσσαλονίκης θα ήθελα να ευχαριστήσω: τα παιδιά που είναι σήμερα εδώ, Αλέκου Αναστασία, Αρμπατζιάδου Βέρα, Βασιλειάδου Κυριακή, Γιαννιώτη Στυλιανή, Κεϊσίδη Γιώργο, Σίσκο Πέτρο, Σπανούδη Σταυρούλα, Τσιλιβίτη Αναστασία, Χατζηκαλλινικίδου Άννα. Από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Περαίας, Αποστολίδου Μαρία, Κωστανιάν Αρμάν, Μπιτσακτσή Ιωάννη, Μυρωνίδου Ελευθερία, Παντοσίτη Κατερίνα, Πελτόγλου Μαρία, Καράντζιου Μαρίνα. Και από το ΔΣ Ακροποτάμου, Σοφία Καμτσόγλου, Άννα Σέρα, Πλαστήρα Κουλούμογλου, Κυπαρισσία Κουλούμογλου, Μίλτο Πιτσάρη, Σοφία Παπαδοπούλου.

Μπράβο σας που γράψατε, μην ξεχνάτε, η γραφή είναι το αθάνατο δόρυ του Αρχίλοχου. Γιατί η γραφή είναι δύναμη. Είναι η δύναμη των αδυνάτων, που κάνει τα αδύνατα δυνατά. Με τη γραφή θα αλλάξουμε τον κόσμο, θα του δώσουμε μια να λιώσει, σαν να ‘ταν άγαλμα από αλατόνερο να διαλυθεί και στη θέση του θα φέρουμε έναν άλλον κόσμο, πολύχρωμο, όμορφο, που θα ‘χει άρωμα από τις λέξεις μας, θα ‘χει αξίες, οράματα, ιδέες, ευγενή ιδεώδη, κοινωνική αλληλεγγύη και αγάπη, πολλή αγάπη του Εγώ στο Εσύ. Αυτός θα είναι ο κόσμος μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον σύζυγό μου και την κόρη μου, που στηρίζουν το δικό μου όραμα και είναι σήμερα κοντά μου.

Εγώ θα έρθω και περπατώντας δίπλα σας, να σας θυμίσω ότι θα τα καταφέρουμε. Θα δώσω προσωπικά σε όσα παιδιά δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στα Αρχιλόχεια το Δίπλωμά τους, το Βραβείο τους και έναν χρυσό άνεμο θα φέρω, που θα λέει:

ΠΑΙΔΙΑ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΛΑ. ΔΥΝΑΜΗ.

Εύχομαι πάντα η βαλίτσα που έχω μαζί μου να είναι γεμάτη βιβλία. Βιβλία που πάντα θα σας χαρίζονται και θα σας χαρίζουν ελπίδα και όνειρο.

Να ευχαριστήσω εκ νέου όλους τους Θάσιους και μη Θάσιους συγγραφείς, που μου έδωσαν όλα αυτά τα βιβλία που σήμερα σας φέρνω.

Να ευχαριστήσω επίσης και τον Αντιδήμαρχο, Εκπαιδευτικό Αντώνη Καρούμπη που είναι σήμερα κοντά μας και μας ακούει.

Ευχηθείτε μου κι εσείς καλό δρόμο, γιατί θα πάω και σε άλλα σχολεία, και να ‘ναι πάντα γεμάτη η βαλίτσα μου – αλήθεια, τώρα που άδειασε αυτή η βαλίτσα νιώθω πολύ γεμάτη. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, τα Αρχιλόχεια δεν ήταν ένας συνηθισμένος ποιητικός διαγωνισμός, ήταν μια σκυταλοδρομία αγάπης για τα παιδιά, με τα παιδιά.

Όσα παιδάκια επιθυμούν να παρουσιαστεί δωρεάν η δουλειά και το έργο τους στην εφημερίδα δεν έχουν παρά να μου γράψουν στο andromachi.thassos@yahoo.gr ή να μπουν στην ιστοσελίδα μου www.diamantopoulouandromachi.blogspot.gr όπου λειτουργεί δωρεάν για τα παιδιά συμβουλευτική γραμμή ψυχολογικής στήριξης με την ετικέτα «Η γωνιά του μαθητή» καθώς και το «Αρχιλόχειο Βήμα των Νέων» που αποστέλλει εμπράγματη αγάπη στα παιδιά μιας και προβάλλει το σύνολο του έργου τους.

Εύχομαι η σημερινή συνάντησή μας να γίνει ένα κεφάλαιο ενός μελλοντικού Ανθολογίου που θα εμπεριέχει μέσα όλα τα βραβευμένα ποιήματα των παιδιών που μετείχαν στα Αρχιλόχεια 2012, αλλά και όλα όσα ακολούθησαν μετά τον διαγωνισμό δρώμενα.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΝΑΙ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker