Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ «Η δίδυμος γένεση, ο J.S. BACH και η εξέλιξη του σύμπαντος» από τον Σωκράτη Τουμπεκσή
1 Φεβρουαρίου, 2013
Η ομιλία του Πραβινού φυσικού και διευθυντή ορχήστρας, η οποία θα «ντυθεί» μουσικά από τον πιανίστα Γιάννη Κανάκη, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο «Όσκαρ».
Ένας λαμπρός μουσικός και επιστήμων είναι ο φιλοξενούμενος της Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας η οποία διοργανώνει την πρώτη εκδήλωση της για το 2013 αυτή την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο «Όσκαρ». Ο λόγος για τον Πραβινό φυσικό και διευθυντή ορχήστρας Σωκράτη Τουμπεκσή, ο οποίος θα βρεθεί στην Καβάλα έπειτα από πρόσκληση της Ένωσης για να μιλήσει με θέμα «Η δίδυμος γένεση, ο J.S. BACH και η εξέλιξη του σύμπαντος». Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης η παρακολούθηση της οποίας είναι δωρεάν για το κοινό, θα εμφανιστεί και ο πιανίστας Γιάννης Κανάκης, που θα «ντύσει» μουσικά την ομιλία του κ. Τουμπεκτσή, στη διάρκεια της οποίας ο ομιλητής θα αναφερθεί στην ιδιοφυία του Johann Sebastian Bach, με όρους που πιθανότατα το ακροατήριο ουδέποτε έχει διανοηθεί!
Ο γεννημένος στην Ελευθερούπολη Σωκράτης Τουμπεκτσής, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της έρευνας, της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών της χώρας. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Ραδιοηλεκτρολογίας – Ηλεκτρονικής και διδακτορικού διπλώματος στη Φυσική Στερεάς Κατάστασης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών έλαβε υποτροφίες από το Ι.Κ.Υ. (Ελλάδα), το IN.S.A. (Γαλλία) και Μ.Ι.Τ. (Αμερική). Από το 1983 είναι καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Την περίοδο 2007 – 2012 υπηρέτησε ως σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών νομού Καβάλας. Από το 2009 είναι επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ Καβάλας.
Έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει συγγράψει βιβλία και έχει παρουσιάσει εργασίες σε διεθνή και τοπικά συνέδρια. Ως προσκεκλημένος ομιλητής έχει κάνει εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια με θέματα Φυσικής της Στερεάς Κατάστασης. Έχει βραβευτεί από το International Centre of Diffraction Data για τις κρυσταλλογραφικές του μελέτες. Επίσης ως ερευνητής της A. Tousimis Research Corporation (USA) έχει εργαστεί σε εφαρμογές ιατρικής και διαστημικής σε συνεργασία με ερευνητικά προγράμματα της NASA. Συμμετέχει σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα και συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Ισπανίας, Αγγλίας, Γαλλίας, Αμερικής, Γερμανίας, Πολωνίας, Κίνας κ.α. σε θέματα ανάπτυξης μονοκρυστάλλων και διαφορικής καλοριμετρίας.
Έχει διοργανώσει ή λάβει μέρος σε συνέδρια, ημερίδες, επιμορφώσεις και επιτροπές που αφορούν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ είναι επιμορφωτής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Επιμορφωτής στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και επικοινωνίας ΤΠΕ Β’ επιπέδου και Επιμορφωτής Β’ του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης.
Επίσης, έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά της μουσικής και πιάνο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης καθώς και διεύθυνση χορωδίας. Ίδρυσε έντεκα χορωδίες και νεανικές ορχήστρες στη Θεσσαλονίκη και ως μαέστρος έχει ηχογραφήσει δίσκους και έδωσε πάνω από τετρακόσιες συναυλίες στην Ελλάδα (1975 – 1998) και στο εξωτερικό (1980 – 2003) έχοντας αποσπάσει βραβεία και σημαντικές διακρίσεις. Μάλιστα συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Μάνο Χατζιδάκι και Διονύση Σαββόπουλο και επιμελήθηκε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τη χορωδιακή μουσική. Για τη μουσική του δραστηριότητα έχει τιμηθεί από την πολιτεία με το μετάλλιο Α’ τάξεως του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου (1983), από τη Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (1982, 1991, 1999) καθώς και από το Υπουργείο Πολιτισμού του Βελγίου (1997).
Τέλος, είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Αποφοίτων Φυσικού Τμήματος Α.Π.Θ. «Αρχιμήδης».
Πηγή: www.evdomi.gr