Ιδιαίτερα ικανοποιητική η παρουσία επισκεπτών στο «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» του Συλλόγου Μικρασιατών
14 Μαρτίου, 2013
Όπως είναι γνωστό, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας», τον περασμένο Σεπτέμβριο, στην επέτειο των 90 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, εγκαινίασε στην πόλη μας το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού». Μια παρακαταθήκη μνήμης για την Καβάλα και τους πολίτες της, κυρίως όμως για τους νέους και τις επόμενες γενιές.
Είμαστε ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα παρουσία επισκεπτών, ιδιαίτερα δε από αυτήν των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο, αφού τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Έχουν την ευκαιρία μέσα από την ξενάγηση στο χώρο, να πάρουν κάποια στοιχεία από τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις πατρίδες της Ανατολής, αλλά και από τις συνθήκες εγκατάστασής τους στην νέα τους πατρίδα και ειδικότερα στην περιοχή μας. Εντύπωση τους προξενούν διάφορα εκθέματα, που τους δίνουν και το ερέθισμα για ερωτήσεις και συζήτηση. Αυτό που σίγουρα μας αποζημιώνει είναι το ότι τα παιδιά μπαίνουν στην διαδικασία να ψάξουν για τις ρίζες τους μέσα από ένα φύλλο εργασίας που παίρνουν κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο.
Με ιδιαίτερη χαρά, ανακοινώνουμε ότι από την έναρξη της λειτουργίας του το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, μέχρι και σήμερα, έχει δεχθεί τις επισκέψεις των μαθητών:
Του 14ου Δημοτικού Σχολείου του Προφήτη Ηλία (δύο τμήματα), του 16ου » » του Βύρωνα (επίσης δύο τμήματα), του 1ου Γυμνασίου ένα τμήμα και επί πλέον την ομάδα έκδοσης εφημερίδας του Σχολείου, του 5ου Λυκείου συνολικά επτά τμήματα, καθώς και τους ενήλικες μαθητές του Σχολείου 2ης ευκαιρίας.
Σας υπενθυμίζουμε ότι το Μουσείο στεγάζεται σε διαμέρισμα της οδού Γαλλικής Δημοκρατίας αρ. 57, είναι ανοιχτό κάθε Πέμπτη 6:00 – 9:00 μ.μ. Μετά από παράκληση επαγγελματιών και εργαζομένων, ανοίξαμε τις δυο πρώτες Κυριακές του Μαρτίου, θα είμαστε επίσης ανοιχτά τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου από 11:00 π.μ. μέχρι 13:30 μ.μ.
Αγαπητοί συμπολίτες, σας καλούμε να επισκεφθείτε τον χώρο αυτό που με πολύ αγάπη ετοιμάσαμε. Είναι σίγουρο πως θα σας αγγίξει γιατί θα ξυπνήσει μνήμες από ακούσματα και διηγήσεις αγαπημένων προσώπων. Άλλωστε, αυτός ο χώρος δημιουργήθηκε από όλους εσάς που είχατε την ευαισθησία και την καλοσύνη να δωρίσετε ό,τι με ευλάβεια φυλάξατε τόσα χρόνια.
Με ιδιαίτερη λοιπόν χαρά και με την ίδια αγάπη και ευαισθησία θα δεχθούμε οποιαδήποτε δωρεά κειμηλίων και αρχειακού υλικού, για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση μνήμης, για την ιστορία της πόλης μας και για τις επερχόμενες γενιές. Γιατί όλοι εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια της πρώτης προσφυγικής γενιάς, θεωρούμε ότι έτσι κάνουμε το χρέος μας απέναντί τους.
Πηγή: www.k-tipos.gr