«Μια ζωή παραμύθι», ένα εξαήμερο εκδηλώσεων στην Καβάλα
22 Μαΐου, 2015
Το παραμύθι φοράει τα καλά του και βγαίνει σεργιάνι στην Καβάλα. Η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία διοργάνωση – προάγγελο ενός φεστιβάλ αφήγησης στην περιοχή υπό τον τίτλο: «Μια ζωή παραμύθι», από τις 23 έως τις 28 Μαΐου 2015.
«Οι Παραμυθάδες» καλούν όλους τους φίλους να αγκαλιάσουν την πρώτη τους προσπάθεια για κάτι ξεχωριστό και ενδιαφέρον, για μία διαφορετική πρόταση στην ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την πνευματική καλλιέργεια. Το φεστιβάλ «Μια ζωή παραμύθι» είναι ένα εξαήμερο εκδηλώσεων με πρωταγωνιστή το «παραμύθι» ως αφήγηση, ως εικόνα, ως ιδέα, ως ανάγκη, ως μία ιστορία ολόκληρη μέσα στους αιώνες.
Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαΐου 2015
Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο στις 10 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Imaret, ο καλεσμένος, Βασίλης Λουλές (σκηνοθέτης ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ), θα πραγματοποιήσει ένα δεκαπεντάωρο κινηματογραφικό εργαστήριο με θέμα: «Προφορική μαρτυρία και αφήγηση στο ντοκιμαντέρ». Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες (Σάββατο και Κυριακή, από τις 10:00 έως τις 17:30).
Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαΐου 2015, λίγο μετά την λήξη της πρώτης μέρας του εργαστηρίου και συγκεκριμένα στις 19:00, στο θεατράκι του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (στην οδό Φιλίππου) θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ του Β. Λουλέ «Πέρασα κι εγώ από ‘κει κι είχα παπούτσια από χαρτί». Θα γίνουν δύο προβολές (στις 19:00 και στις 21:30), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό της. Είσοδος: 3€.
Δευτέρα 25 Μαΐου 2015
Από το πρωί της Δευτέρας, θα φιλοξενείται στην Καβάλα και στη δημοτική καπναποθήκη, μια ξεχωριστή έκθεση με άρωμα μιας άλλης εποχής. Σπάνια βιβλία παραμυθιών προηγούμενων αιώνων, βγαίνουν για πρώτη φορά έξω από το «σπίτι» τους -που βρίσκεται στην Καλαμπάκα – με σκοπό να εκτεθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων. Τα βιβλία ανήκουν στον συλλέκτη, Παύλο Μπαλογιάννη, δημιουργό της Κιβωτού Ελληνικής Παιδείας, καθώς και του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας.
Η συλλογή αριθμεί πάνω από δέκα χιλιάδες τίτλους διδακτικών βιβλίων. Στην Καβάλα θα εκτεθεί ένα μικρό μέρος της συλλογής αυτής, μιας και το θέμα είναι καθαρά το παραμύθι. «Οι Παραμυθάδες» ευχαριστούν από καρδιάς τον φίλο και συνοδοιπόρο στο όραμα για τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, Παύλο Μπαλογιάννη.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 25 έως την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 και οι ώρες για το κοινό είναι 09:30 με 13:00 και 19:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα στις 18:30 στη δημοτική καπναποθήκη. Μεταξύ άλλων θα παραβρεθεί και η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μαρία Δημάση, η οποία θα πραγματοποιήσει διάλεξη για την ιστορία των παραμυθιών ανά τους αιώνες και τους πολιτισμούς.
Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Μαΐου 2015
Ένας παραμυθάς από ξύλο και πλαστικό έχει την τιμητική του αυτή την ημέρα. Είναι ο Καραγκιόζης. Η αγαπημένη σε όλους φιγούρα του πιο αστείου και βασανισμένου ανθρώπου της λαϊκής παράδοσης. Ο δικός μας Καραγκιόζης έρχεται από την Αίγινα παρέα με τον φίλο του, Ανδρέα Δερμάτη, έναν από τους καλύτερους εν ζωή Καργκιοζοπαίχτες στην Ελλάδα και δημιουργού του θιάσου σκιών «Ο Θερσίτης», αλλά και της ονειρομηχανής και της παραμυθιέρας (τεχνικές που σύντομα θα τις παρουσιάσει και στην Καβάλα).
Ο Ανδρέας ανεβαίνει στην Καβάλα με τους συνεργάτες του, για να παρουσιάσει ένα έργο κατά παραγγελία για το εξαήμερο των εκδηλώσεων. Πρόκειται για το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «ό,τι κάμει ο γέρος μου, καλά καμωμένο», το οποίο και μεταφέρει στον κόσμο του Καραγκιόζη με τον τίτλο «ό,τι κάμει ο Καραγκιόζης μου, καλά καμωμένο». Θα δοθούν δύο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο Oscar: Την Τρίτη 26 και την Τετάρτη 27 Μαΐου 2015 στις 18:00. Είσοδος: 3€.
Πριν τις παραστάσεις, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του αγαπημένου ήρωα, σε συζήτηση με τον Ανδρέα Δερμάτη, ενώ αμέσως μετά, τα παιδιά θα μπορούν να ξεναγηθούν πίσω από τον μπερντέ. Παράλληλα με τις δύο παραστάσεις, ο θίασος «Ο Θερσίτης», θα έρθει στην Καβάλα με πλειάδα έργων για δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, όπου μετά από δηλώσεις συμμετοχής, θα μπορούν να γίνουν πρωινές παραστάσεις.
Πέμπτη 28 Μαΐου 2015
Τελευταία ημέρα του εξαημέρου, «Οι Παραμυθάδες» θα παρουσιάσουν ένα παραμύθι για ενήλικες. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας τους, είναι η δεύτερη φορά που θα παρουσιάσουν κάτι για το ενήλικο κοινό. Ο λόγος για «το σκλαβί», ένα παραμύθι της προφορικής παράδοσης. Το παραμύθι θα παρουσιαστεί συνοδεία ζωντανής πρωτότυπης μουσικής που επιμελήθηκε ο Μανώλης Παργεντάκης.
Συντελεστές
Διασκευή – απόδοση: Χρήστος Π. Τσίρκας
Μουσική: Μανώλης Παργεντάκης
Σκηνογραφία: Ντίνα Καστράνη
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι παραμυθάδες: Βαβαλέσκου Θεοδώρα, Κούφτα Γεσθημανή, Μίχα Μέλη, Μπουγά Μαρία, Ράπτη Αδελαϊδα, Σπαθάρη Φωτεινή, Τσίρκας Χρήστος, Τσιφλίδου Αρετή, Χαριζάνη Μαρία.
Και οι μουσικοί: Αρσονιάδης Δημήτρης (Πολίτικο λαούτο, σάζι, χερατί ντοτάρ), Θεοφιλίδης Χριστόδουλος (Ταμπουρά), Κάρουστα Σταυρούλα (Ούντου, μπεντίρ, τόμπακ), Κουφού Γιάννης (Νέι, ντουντούκ, καβάλι), Παργεντάκης Μανώλης (Ούτι, κοτσχάρτζα, αφγανικό ραμπάπ, σετάρ). Μπεντίρ και νταφ παίζουν και «Οι Παραμυθάδες»: Βαβαλέσκου Θεοδώρα, Ράπτη Αδελαΐδα, Σπαθάρη Φωτεινή, Τσίρκας Χρήστος και Τσιφλίδου Αρετή.
Υποστηρικτές των εκδηλώσεων είναι: Ο Δήμος Καβάλας και το ξενοδοχείο Imaret.
Δημιουργικό και σχεδιασμός των εντύπων: Πέννυ Κτενά.
Πηγή: www.k-tipos.gr