ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ «LIFO» Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης διαβάζει απόσπασμα της Ιλιάδας στο διαδίκτυο
11 Ιανουαρίου, 2013
Ο συγγραφέας από το Παγγαίο χαρακτήρισε το διαδίκτυο ιδανικό μέσο για τη διάδοση και διάσωση της ανάγνωσης.
Στην ιστορία της λογοτεχνίας, τα αρχεία με αναγνώσεις γνωστών Ελλήνων συγγραφέων αποτελούν πάντα ένα πολύτιμο υλικό τόσο για το αναγνωστικό κοινό όσο και για τους μελετητές των κειμένων. Την ίδια στιγμή, η απόλαυση του συγγραφέα που αποκαλύπτει με τον ήχο της φωνής του κείμενα δικά του ή άλλων, εμποτίζοντάς τα με το προσωπικό στοιχείο της ανάγνωσης, δημιουργεί σε συνδυασμό με τα προηγούμενα μοναδικά ντοκουμέντα στον χώρο του βιβλίου. Πρόσφατα, ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης, από το Παγγαίο Καβάλας, ανάγνωσε ένα απόσπασμα από τη Ραψωδία Χ της Ιλιάδας στην ιστοσελίδα της «Lifo» και μοιράζεται τις εντυπώσεις του από μία τέτοια αλληλεπίδραση με το κοινό.
Αναφορικά με το κείμενο που διάλεξε, ο συγγραφέας σχολιάζει ότι για τον ίδιο «η Ιλιάδα είναι το ύψιστο λογοτεχνικό επίτευγμα που προκαλεί δέος» λέγοντας: «Την έχω διαβάσει σε κάθε μετάφραση – ακόμη και στο πρωτότυπο – παλεύοντας με τη γλώσσα, τον ρυθμό, τις εικόνες του», ενώ η μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, όπως επισημαίνει, «γεφυρώνει την ομηρική γλώσσα με την σημερινή. Θεοί, άνθρωποι, μάχες, θεσμοί, φιλίες, έρωτες, όλα τα πάθη και οι μνήμες ενός αδιάλειπτου κόσμου» και συγκεκριμένα, στο απόσπασμα που διαβάζει, το έπος αποκαλύπτει πανανθρώπινα στοιχεία, αφού σ’ αυτό εμπεριέχονται «η εκδίκηση, ο θάνατος, το πένθος, ο θρήνος, η ικεσία». Με την εποχή του διαδικτύου να αφήνει τεράστια περιθώρια για άμεση επικοινωνία με το κοινό χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τη δυνατότητα ένα τεράστιο υλικό να διατίθεται ελεύθερα, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης δηλώνει υπέρμαχος αξιοποίησής τους μιλώντας για το πώς «καθημερινά σχεδόν αναρτώ τίτλους που έχουν ενδιαφέρον για τους αναγνώστες, όχι μόνο δικά μου έργα και είναι μεγάλη μου χαρά να “περάσω” βιβλία που αγαπώ και σ’ άλλους ανθρώπους για να τα διαβάσουν».
Ειδικότερα, για την αξία της ανάγνωσης, που τον βρίσκει ως συγγραφέα να διαβάζει ένα άλλο κείμενο, πέραν των δικών, προσδίδοντάς του το στοιχείο της προσωπικής προσέγγισης μέσω του προφορικού λόγου σχολιάζει: «Το ίντερνετ είναι ένα ιδανικό μέσο για να διαδοθεί και να διασωθεί η ανάγνωση και αυτό είναι αρκετά σημαντικό. Όταν μου ζητήθηκε, δέχτηκα και σκέφτηκα αμέσως την Ιλιάδα, το ύψιστο λογοτεχνικό επίτευγμα. Το σκεπτικό είναι να απολαμβάνεις ως συγγραφέας το να αναγνώσεις ένα βιβλίο μα και να δίνεις στους άλλους ένα κίνητρο, μια “βοήθεια” να το διαβάσουν και αυτοί με τη σειρά τους.».
Πηγή: www.evdomi.gr