Πάνω από δύο χιλιάδες επισκέπτες ετησίως κάνουν “bird watching” στις λιμνοθάλασσες της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης
13 Φεβρουαρίου, 2013
Γνωριμία με τους υγροτόπους της περιοχής, την χλωρίδα και, κυρίως, την πανίδα τους, πραγματοποίησαν χθες το πρωί οι μαθητές και οι μαθήτριες του 24ου δημοτικού σχολείου της Καβάλας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο φορέας διαχείρισης δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στο φουαγιέ του αμφιθέατρου του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. «Θα ήταν καλύτερο, εάν τα παιδιά ερχόντουσαν σε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον ενός υγροτόπου, αλλά έστω κι έτσι, στην πόλη, πιστεύουμε ότι θα περάσουμε το μήνυμα της προστασίας του φυσικού πλούτου που έχει ο τόπος», είπε στον «Κ.Τ.» ο πρόεδρος του φορέα, Μάνος Κουτράκης, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά και γενικότερα η νέα γενιά, είναι η ελπίδα στην προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας των Ελλήνων και της ενσυνείδητης ευαισθητοποίησης τους πάνω σε θέματα περιβάλλοντος. Ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχει ακόμα μία δυσκολία στην προσέγγιση της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τη διάδοση των δράσεων του φορέα, λόγω της αρνητικής στάσης κάποιων εκπαιδευτικών απέναντι στο έργο του. «Είναι μεγάλη χαρά να βλέπει κάποιος τις αντιδράσεις των παιδιών.
Ιδιαίτερα όταν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον. Αυτό δείχνει την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να τη γνωρίσουν. Μακάρι κάποια από αυτά να ασχοληθούν, όταν μεγαλώσουν, με το περιβάλλον επαγγελματικά. Όμως, ακόμα κι αν δεν γίνουν περιβαλλοντολόγοι, μας αρκεί να μάθουν να σκέφτονται τι επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον μία ενέργεια τους», επεσήμανε. Τα παιδιά ζωγράφισαν και έπαιξαν παιχνίδια, με την καθοδήγηση των δασκάλων τους και στελεχών του φορέα διαχείρισης του πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ο Μ. Κουτράκης αναφέρθηκε σε μία ακόμα, εξίσου σημαντική, πτυχή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, η οποία αφορά στην ανάπτυξη του τουρισμού. «Πολύ λίγοι συμπολίτες μας γνωρίζουν, ότι επισκέπτονται, κάθε χρόνο, την περιοχή πάνω από δύο χιλιάδες ξένοι, μόνο και μόνο για να παρατηρήσουν τα πουλιά που βρίσκονται στις λιμνοθάλασσες. Για να κάνουν, δηλαδή, το λεγόμενο “bird watching”. Αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, αν βοηθήσουμε όλοι μαζί στη δημιουργία μιας σωστής εικόνας της κοινωνίας μας προς τα έξω. Φέτος, για παράδειγμα, σκοτώθηκαν πέντε αργυροπελεκάνοι.
Η είδηση αυτή μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Πως, λοιπόν, περιμένουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες, να αναπτύξουμε τον τουρισμό και να τονώσουμε την τοπική οικονομία, όταν δεν προστατεύουμε την φυσική μας κληρονομιά;», είπε, ενώ κάλεσε τους ντόπιους και ιδιαίτερα τους κατοίκους των αστικών κέντρων, να επισκεφτούν τις λιμνοθάλασσες, τα ποτάμια και τον ορεινό όγκο της περιοχής. «Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν επισκέφτηκαν ούτε μία φορά, στη ζωή τους, μία λιμνοθάλασσα, ή το δέλτα του Νέστου, ή κάποιο από τα βουνά της περιοχής. Τους προτείνω και τους καλώ, συγχρόνως, να το κάνουν. Θα αποζημιωθούν με τον καλύτερο τρόπο. Θα αισθανθούν πιο όμορφα περνώντας μία καλοκαιρινή ημέρα, για παράδειγμα, δίπλα σε ένα ποτάμι, ή πάνω στο βουνό, παρά σε μία πολυσύχναστη παραλία», σχολίασε. Να αναφέρουμε, τέλος, πως η χθεσινή εκδήλωση ήταν στο πλαίσιο του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων, με θέμα: Οι υγρότοποι φροντίζουν το νερό».
Πηγή: www.k-tipos.gr