Προβολή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ στον δημοτικό κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ Η φυματίωση και οι ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στα Σανατόρια
23 Οκτωβρίου, 2015
Ο Δήμος Καβάλας, η Α΄ Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διοργανώνουν μία ξεχωριστή εκδήλωση, με θέμα την ασθένεια της φυματίωσης και τις ανθρώπινες σχέσεις που αναπτύχθηκαν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της εποχής, τα Σανατόρια. Τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00 στον δημοτικό κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ, θα προβληθεί το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τίτλο: «Πνοή Ζωής» και με θέμα τη φυματίωση και τον έρωτα, που δημιούργησαν ο Δημήτρης Βερνίκος και η Πόλυς Βλάχου, με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάννη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είσοδος ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ
Το 1908, ο Πηλιορείτης γιατρός, Γεώργιος Καραμάνης, υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση. Ιδρύει το πρώτο ορεινό Σανατόριο στην Ελλάδα στα Χάνια Πηλίου (φωτογραφία) και αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο α΄ παγκόσμιος πόλεμος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης. Το 1919, φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη, αλλά και του Σανατορίου. Ο γιατρός την παντρεύεται, παρά τα τριάντα χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο, λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, τον Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό.
Ο γοητευτικός Άγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Άννα και το Σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα. Επειδή, όμως, η φυματίωση είναι μία αρρώστια με ρομαντική θεραπεία, το Σανατόριο έμελλε να γεννήσει κι άλλους έρωτες. Με την αποχώρηση των Γερμανών από το Πήλιο, ο γιατρός Καραμάνης έρχεται σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής “JOINT”, για τη νοσηλεία φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα και από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η θεραπευτική αγωγή και η φροντίδα του γιατρού, δίνουν ζωή στους Εβραίους ασθενείς κι εκείνοι δίνουν ξανά ζωή στο ταλαιπωρημένο από τον πόλεμο Σανατόριο.
Η Ελληνοεβραία Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της χρόνια στο Σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας, που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά το φαγητό και ο καθαρός αέρας, δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.
Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι, τον έρωτα της ζωής της. Περνάνε μαζί έξι μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές, όμως, είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού Καραμάνη, η ζωή του Σανατορίου σβήνει. Για την Ντορέττα, όμως, η ζωή επιφυλάσσει εκπλήξεις!!
Πηγή: www.k-tipos.gr