Στα σχολεία του Νομού Καβάλας μικρά ποσοστά σχολικής διαρροής
29 Μαρτίου, 2013
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε χθες στο περιφερειακό επιμορφωτικό κέντρο Καβάλας ημερίδα με θέμα την πρόληψη της σχολικής διαρροής. Σχολική διαρροή σημαίνει πρόωρη διακοπή των μαθημάτων, αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία μέχρι το σημείο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου.
Όπως είπαν στους δημοσιογράφους οι συμμετέχοντες στην ημερίδα οι κυριότεροι εκ των εισηγητών από πλευράς σχολικής διαρροής ο νομός Καβάλας είναι σε καλό επίπεδο, με βάση τον πανελλαδικό μέσο όρο, την ώρα που στη Θράκη η σχολική διαρροή είναι κάτι το συνηθισμένο.
Την ημερίδα παρακολούθησαν διευθυντές γυμνασίων, λυκείων, αλλά και εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συνδιοργανώθηκε από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας και το Δήμο Καβάλας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius Regio.
Εκτός από την Έφη Μαυρομάτη μίλησαν επίσης ο Βλαδίμηρος Λεωνίδης και η Σεβαστή Χατζηφωτίου. Η κα Έφη Μαυρομάτη μίλησε για τη σχολική διαρροή και ειδικότερα πως το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται στα σχολεία του νομού. Είπε τα εξής:
«Σχολική διαρροή στην εκπαιδευτική γλώσσα, είναι ένας όρος, που αφορά τους μαθητές, οι οποίοι δεν ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, την οποία προβλέπει ο νόμος και η δικιά μας κοινωνία».
ΕΡ: Δηλαδή μέχρι την Γ΄ τάξη Γυμνασίου;
ΑΠ: «Ναι. Δηλαδή δεν παίρνουν απολυτήριο γυμνασίου».
ΕΡ: Η διαρροή αυτή εμφανίζεται κάπου συγκεκριμένα ή σε όλη τη διάρκεια των εννέα χρόνων εκπαίδευσης;
ΑΠ: «Μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας, οι διαρροές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι σχεδόν μηδενική. Εστιάζεται σε πολύ μικρές, ιδιαίτερες ομάδες, όπως είναι οι τσιγγάνοι, οι μουσουλμάνοι, οι παλιννοστούντες οι αλλοδαποί. Όταν λέμε σχολική διαρροή, το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στην Α΄ τάξη γυμνασίου κι αφορά μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στην τάξη αυτή, από το δημοτικό στο γυμνάσιο, δηλαδή τα απολυτήριά τους στέλνονται στο γυμνάσιο και δεν εμφανίζονται ποτέ. Από κει και πέρα έχουμε και μία επιπλέον διαρροή, στη διάρκεια της πρώτης τάξης, της δευτέρας τάξης πολύ μικρότερη και όσοι φτάσουν στην Γ΄ τάξη, εκεί έχουμε ένα ποσοστό διαρροής, που είναι απειροελάχιστο, που περίπου φτάνει στο 0,3%».
ΕΡ: Τι στοιχεία έχουμε για τη διαρροή στο νομό Καβάλας σε σχέση με την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης;
ΑΠ: «Ο μέσος όσος σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έχει γίνει από το παρατηρητήριο της μετάβασης σε όλη την Ελλάδα, είναι για τη γενιά 2003 -2004, (αυτή είναι έρευνα του 2008), είναι 6,5% για όλη την επικράτεια. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, δηλαδή οι πέντε νομοί, Δράμα, Έβρος, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό διαρροής που ανέρχεται στο 9,5%. Ο νομός Καβάλας βέβαια είναι πολύ χαμηλοτερα. Παρουσιάζει μία σχολική διαρροή του 5,1%».
ΕΡ: Πιστεύετε ότι με την οικονομική κρίση αυτά τα ποσοστά θα μεγαλώσουν;
ΑΠ: «Δε μπορώ να κάνω πρόβλεψη. Σαν εκπαιδευτικός και σαν άνθρωπος θέλω να εκφράσω και την επιθυμία μου αλλά και την αισιοδοξία μου ότι θα βρεθούν τρόποι αυτά τα ποσοστά να πέφτουν κάθε χρόνο κι όχι ν΄ αυξάνονται».
Πηγή: www.proininews.gr