ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ «Το κτήνος στο φεγγάρι» συγκίνησε με την απλότητά του τους θεατές
18 Φεβρουαρίου, 2013
Το έργο του Καλινόσκι, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Μπότσιος, ψηλαφίζει τις παντοτινές πληγές εκείνων που επέζησαν από την Αρμενική Γενοκτονία και πάλεψαν για μια νέα αρχή σε ξένη γη.
Το Εργαστήρι Θεάτρου Καβάλας έχοντας την στήριξη της τοπικής Αρμενικής Κοινότητας, ανεβάζει έξι παραστάσεις του έργου του Αμερικανοπολωνού συγγραφέα Ρίτσαρντ Καλινόσκι, με τίτλο «Το κτήνος στο φεγγάρι», για συνολικά έξι παραστάσεις στην αίθουσα «Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου» του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας, με τις πρώτες τρεις να πραγματοποιούνται το περασμένο τριήμερο και τις υπόλοιπες να ακολουθούν από την Παρασκευή 22 ως και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στον ίδιο χώρο με ώρα έναρξης 9 το βράδυ. Η πρεμιέρα της προηγούμενης Παρασκευής η οποία έγινε μπροστά σε αρκετούς θεατές, φανέρωσε πως η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Μπότσιος (που έφτιαξε και τα σκηνικά), χαρακτηρίζεται από μια απλότητα που μπορεί και συγκινεί με το κείμενο του Καλινόσκι, να ψηλαφίζει τις παντοτινές πληγές εκείνων που επέζησαν από την Αρμενική Γενοκτονία και πάλεψαν για μια νέα αρχή σε ξένη γη, αλλά και έναν τόπο ευκαιριών όπως ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες των αρχών του 20ου αιώνα.
Οι Κώστας Λειβαδίτης, Ματούλα Τσιρίδου, Μάκης Χαλκιώτης και Μαρίνος Παυλίδης, ζωντανεύουν τον κόσμο δυο Αρμενίων προσφύγων, του Αράμ Τομασιάν και της γυναίκας του Σέτα, οι οποίοι έχουν ορφανέψει κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας με τον πρώτο να καταφέρνει να φτάσει στην Αμερική από όπου και παντρεύεται τη δεύτερη δι’ αντιπροσώπου, επιλέγοντας την μέσω των φωτογραφιών που του έστειλε το ορφανοτροφείο της Κωνσταντινούπολης όπου εκείνη μεγάλωσε. Το έργο ανοίγει με τον ερχομό της Σέτα για πρώτη φορά στην Αμερική και στο Μιλγουώκι του Γουϊσκόνσιν όπου κατοικεί ο Αράμ. Το έργο αποδίδει τους φόβους και τις ελπίδες των μεταναστών όλου του κόσμου, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυο τους για να ξεχάσουν τα δεινά που τους ξερίζωσαν από τον τόπο τους, αλλά και να γεφυρώσουν τις προσωπικές διαφορές, οι οποίες εμφανίζονται ακόμη και με ασήμαντες αφορμές.
Η πολυσυλλεκτική μουσική του Χάικ Γιαζιτζιάν, βοηθά στη δημιουργία ατμόσφαιρας, ειδικά στις δύσκολες στιγμές όπου οι ήρωες του έργου ανακαλούν μνήμες από τη σφαγή των αθώων συγγενών τους, που κομματιάστηκαν από τους Οθωμανούς επειδή ήταν αλλόθρησκοι και αλλοεθνείς… Ειδικά η σκηνή όπου ο Αράμ, μιλά για πρώτη φορά για το πώς σώθηκε από ένα λουτρό αίματος, αποτελεί μια πετυχημένη κορύφωση λίγο πριν το τέλος της παράστασης.
Καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη εκτελεί η Μάγδα Κατανά, ενώ το μακιγιάζ ανέλαβε η Τάνια Βουλγαρίδου. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ (τηλ. πληροφοριών και κρατήσεων θέσεων 6948 806383).
Πηγή: www.evdomi.gr