Τον Μάιο η παρουσίαση στην Καβάλα του έργου: «Οι Άγγελοι των Λυγμών» Η Μαρία Καραβία σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί σε ένα νέο θεατρικό έργο με θέμα την σεξουαλική βία κατά των γυναικών
4 Απριλίου, 2013
Μετά την επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις του έργου: «Η Άννα που περπατάει στα σύννεφα», η Μαρία Καραβία ανέλαβε να διασκευάσει ένα μυθιστόρημα, που έγραψε ο Πέτρος Κυρίμης και να αναδείξει ένα σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας, την σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, στο χώρο του θεατρικού εργαστηρίου της στην Καβάλα, είπε: «Σας καλέσαμε για να παρουσιάσουμε το νέο έργο που θα ανεβάσουμε τον Μάιο, το οποίο έγραψε ο Πέτρος Κυρίμης και τη θεατρική διασκευή επιμελήθηκα εγώ. Η παράσταση βασίστηκε στο βιβλίο του Πέτρου, με τον τίτλο: «Κύριε των λυγμών» κι εγώ απομόνωσα κάποιους ήρωες που είχαν ενδιαφέρον για το θέμα που ήθελα να προβάλλω και ήταν η σεξουαλική βία κατά των γυναικών, ένα επίκαιρο θέμα που έχει ξεσηκώσει σε όλο τον κόσμο τη διαμαρτυρία και των δύο φύλων. Το έργο λέγεται: «Οι Άγγελοι των Λυγμών», όμως θέλω να δώσω το λόγο στον συγγραφέα, που ήρθε από την Γερμανία, για να μας μιλήσει γι’ αυτό». Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και ο Π. Κυρίμης, ο οποίος είπε τα εξής: «Το βιβλίο γράφτηκε το 2008. Η απόφαση να το κάνω θεατρική διασκευή ήρθε σε ανύποπτο χρόνο, αλλά τις περισσότερες φορές ένας συγγραφέας δυσκολεύεται να μεταφέρει το βιβλίο του στο θεατρικό σανίδι. Κι αυτό γιατί έχει ένα συναισθηματικό δέσιμο με το δημιούργημα του. Έτσι, η Μαρία ανέλαβε να τελειώσει αυτό που εγώ δεν μπόρεσα να κάνω σωστά. Ελπίζω η προσπάθεια να έχει επιτυχία. Βασίζομαι στην Μαρία Καραβία, την οποία γνωρίζω πολλά χρόνια. Γνωρίζω πόσο σέβεται και αγαπάει το θέατρο και περιμένω να ακούσω την ανάγνωση, για να βγάλω ένα πιο σίγουρο συμπέρασμα», είπε ο Π. Κυρίμης και πρόσθεσε:
«Είναι ένα έργο «σφιχτό», δυνατό, που με μία σωστή σκηνοθετική επίβλεψη θα μπορέσει να αποδώσει αυτό που σκοπεύουμε. Το βιβλίο έφτασε πολύ κοντά το 2009 στο να πάρει ένα κρατικό βραβείο, αλλά τα βραβεία στην Ελλάδα δίνονται όταν είσαι παρών. Αν είσαι στη Γερμανία, όπως εγώ, δεν παίρνεις ποτέ βραβείο. Μέσα σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει ο πολιτισμός στην Ελλάδα, οι προσπάθειες αυτές που είναι μεταξύ ερασιτεχνισμού και επαγγελματισμού είναι πολύ συγκινητικές. Όσον αφορά το έργο, θέλω να αναφέρω, ακόμα, ότι πολλά γεγονότα που αναφέρονται σ’ αυτό είναι αληθινά. Το μυθιστόρημα τελειώνει το 1964, με το τελευταίο ταξίδι του πλοίου «Πατρίς», που μετέφερε μετανάστες από την Ελλάδα στην Αμερική». Ερωτηθείς, από τον «Κ.Τ.», εάν συμφώνησε ανεπιφύλακτα με την αλλαγή στον τίτλο του μυθιστορήματος, απάντησε: «Και όχι μόνο. Η Μαρία έχει κάνει αλλαγές σε πολλά σημεία. Έχει ανατρέψει, θα έλεγα, το αρχικό κείμενο. Το προσέγγισε με τη δική της ματιά και με βρίσκει σύμφωνο η παρέμβαση που έκανε. Όσον αφορά την σκηνοθετική επιμέλεια, γνωρίζω την Μαρία, όπως προείπα, πολλά χρόνια. Έχει κάνει πάμπολλες δουλειές, κάποτε πρέπει να μάθει το κοινό της Καβάλας τις δουλειές αυτές και την εμπιστευόμουν πάντα. Όταν, λοιπόν, μου είπε ότι της άρεσε το βιβλίο και την ιδέα να το διασκευάσει θεατρικά, της απάντησα ανεπιφύλακτα να κάνει ότι νομίζει. Σήμερα μοιάζει πιο πολύ με δικό της έργο, παρά με δικό μου. Ο μόνος ενδοιασμός μου είναι, ότι σε μία χαλαρή εποχή, όπως αυτή που ζούμε, ένα δυνατό έργο που έχει τη δική του «φιλοσοφία», δεν ξέρω πως μπορεί να περάσει στο κοινό μιας επαρχιακής πόλης». Σε άλλη ερώτηση του «Κ.Τ.», αν η θεατρική διασκευή θα βοηθήσει εμπορικά το βιβλίο, απάντησε: «Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου να γράψω ένα βιβλίο για να κάνει εμπορική επιτυχία. Ούτε μπορώ να γράψω ένα τέτοιο βιβλίο. Όταν αρχίζω να γράφω ένα βιβλίο, νομίζω ότι αρχίζω μία πολύ επικίνδυνη αποστολή. Είναι ένα «βύθισμα».
Ο χώρος που θα παιχτούν οι παραστάσεις, πρόσθεσε η Μ. Καραβία, έχει επιλεγεί και θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Εκτός από την Μ. Καραβία που σκηνοθετεί και υποδύεται το βασικό ρόλο, στην παράσταση συμμετέχουν και πέντε νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί: Η Βάσω Ζήσου, η Εύη Κορώνη, η Ειρήνη Πυλλαρινού, ο Βασίλης Λιβαδίτης και ο Δημήτρης Χατζόπουλος. Ο Π. Κυρίμης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε σκηνοθεσία τηλεόρασης. Όμως, άρχισε να γράφει τραγούδια και ποίηση, ενώ αργότερα διηγήματα και παιδικό θέατρο. Από το 1986 έως το 2000 έζησε και εργάστηκε στη Γερμανία, ως διευθυντής προγράμματος σε έναν ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό πανελλήνιας εμβέλειας, «Το Πρώτο» και ως αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» που διανέμεται σε όλη τη Γερμανία. Βραβεύτηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Πολιτισμού του Βούπερταλ, για την προσφορά του στο χώρο του πολιτισμού στην ελληνική ομογένεια. Το βιβλίο «Κύριε των Λυγμών», από τις εκδόσεις Ηλέκτρα, είναι το τρίτο μυθιστόρημά του. Το 1982, επίσης, απέσπασε τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, για το τραγούδι: «Σαν άδειο τρένο».
Πηγή: www.k-tipos.gr