Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων


Ο χώρος που ο άνθρωπος φροντίζει την υγεία του, με τη χρήση του θεραπευτικού πηλού και του ιαματικού νερού, από δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό, για την υγεία μας, υλικό. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις προνομιούχες χώρες που η φύση τους χάρισε όχι μόνο τοπία με πλούσιες εναλλαγές, αλλά και πηγές με θεραπευτικές ιδιότητες όπως είναι ο συνδυασμός πηλού και θερμού ιαματικού νερού που συναντά ο επισκέπτης στα Λασπόλουτρα Κρηνίδων. Τις θεραπευτικές ιδιότητες αυτών των ιαματικών πηγών είχαν ανακαλύψει από νωρίς οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Υπάρχουν πολλά περιστατικά που διηγούνται οι παλαιότερες γενιές Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, για τις ευεργετικές και ιαματικές ιδιότητες του πηλού της περιοχής στον ανθρώπινο οργανισμό.

Θεραπευτικός πηλός Κρηνίδων

Προϊόν ενός κατάλληλου και μοναδικού γεωλογικού, βιολογικού και χημικού περιβάλλοντος. Στο υγρό και θερμό περιβάλλον της περιοχής των Κρηνίδων η αποσύνθεση των οργανικών ουσιών παρήγαγε ως τελικά προϊόντα, διοξείδιο του άνθρακα, νερό και άζωτο. Η συνεχής και διαδοχική συσσώρευση των φυτικών οργανισμών και η αποσύνθεση στη συνέχεια μας έδωσαν γενετικά το χουμώδες υλικό που είναι ένα πολύπλοκο χημικό οργανικό υλικό. Έτσι δημιουργήθηκε η τύρφη. Ο μετασχηματισμός της σε θεραπευτικό πηλό βασίζεται στις δραστηριότητες που αναπτύσσουν οι μικρο – οργανισμοί. Αυτοί αποσυνθέτουν το φυτικό υλικό και έτσι προκύπτουν νέα συστατικά που ενσωματώνονται στον πηλό. Τα βακτήρια μπορούν να αναπτύξουν σωστά τις δραστηριότητές τους και να μετατρέψουν την τύρφη σε θεραπευτικό πηλό μόνο όταν το γεωλογικό – γεωχημικό, οικολογικό περιβάλλον, είναι κατάλληλο όπως στην περιοχή του λουτρότοπου Κρηνίδων. Παράλληλα η συνεχής ροή του θερμού νερού και η επαφή του με τον πηλό, φρόντισε στην ουδετεροποίηση των οξέων που σχηματίσθηκαν κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης. Η παρουσία και η βιολογική εξέλιξη της μικροχλωρίδας, το γεωλογικό περιβάλλον και η παρουσία του θερμού νερού είναι οι κύριοι παράγοντες που με τις χημικές, φυσικοχημικές και βιολογικές μακροχρόνιες διεργασίες, μας έδωσαν τον ώριμο φυσικό θεραπευτικό πηλό. Αυτό το μέσο θεραπευτικής αγωγής χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από την εποχή των Ομηρικών χρόνων μέχρι σήμερα.

Θεραπευτικός πηλός είναι: το γήινο εκείνο φυσικό υλικό που στην αυθεντική του κατάσταση εμφανίζεται και αποδεικνύει από την πρακτική εμπειρία του παρελθόντος ή τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση, την ικανότητα να ασκεί ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις, οι οποίες αξιοποιούνται στη θεραπεία.

Ιαματικά νερά είναι: νερά που αναβλύζουν με φυσικό τρόπο ή απολαμβάνονται με τεχνικό έργο, τα οποία λόγω των χημικών και φυσικών ιδιοτήτων τους έχουν ιαματικές ιδιότητες.

Θεραπευτικός πηλός Κρηνίδων είναι: το Θερμό γήινο φυσικό υλικό το οποίο προέρχεται από την ανάμιξη ενός ανόργανου στερεού συστατικού, της αργίλου, πλούσιας οργανικής ύλης, και ιαματικού νερού, και το οποίο ασκεί θεραπευτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό που αποδεικνύεται από την πρακτική εμπειρία του παρελθόντος και τη σύγχρονη επιστημονική τεκμηρίωση.

Θεραπευτικές ενδείξεις Πηλού

Ρευματολογικές διαταραχές (τραυματολογικές διαταραχές, φλεγμονώδεις αθροπάθειες, νευραλγίες)
Μετατραυματική αγωγή (σε διαστρέμματα, μώλωπες, αιματώματα, κατάγματα)
Γυναικολογικές παθήσεις (φλεγμονώδεις παθήσεις των γεννητικών οργάνων, διαταραχές εμμήνου κύκλου εμμηνόροιες, ενοχλήσεις από συμφύσεις κατόπιν γυναικολογικών εγχειρήσεων, αιδοίτιδες, κολπίτιδες, πυελοπεριτονίτιδες)
Καρδιοαγγειακές παθήσεις (αγγειακές παθήσεις, φλεβίτιδα ενδοαρτηρίτιδα)
Δερματικές παθήσεις (εκζέματα, νεανικές ακμές, ψωρίαση, τοπικές δερματίτιδες, κνησμός διαφόρων αιτιολογιών)
Παθήσεις νευρικού συστήματος (τραυματικές περιφερικές παραλύσεις των νεύρων, αλλά αν υπάρχει αισθητική απώλεια)
Στην αισθητική σαν καλλυντικό

Χαρακτηριστικά του θεραπευτικού Πηλού Κρηνίδων:

  • η ικανότητα κατακράτησης θερμότητας (θερμική συμπεριφορά του πηλού)
  • η ικανότητα απορρόφησης νερού (ενυδάτωση πηλού)
  • η φυσική διεργασία ωρίμανσης
  • η πλαστικότητα
  • το ιξώδες
  • η συνεχής και άφθονη ροή θερμού νερού στο φυσικό πηλοταμιευτήρα
  • η υψηλή περιεκτικότητα οργανικής ουσίας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.pilotherapia.gr

Έντυπο Πηλοθεραπευτηρίου


Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων βρίσκεται 17χλμ από την Καβάλα και 3 χλμ από τον οικισμό των Κρηνίδων. Διαθέτει κάμπινγκ με καταλύματα χωρητικότητας 165 ατόμων. Εστιατόριο και αναψυκτήριο.

Περίοδος λειτουργίας
1 Ιουνίου – 15 Οκτωβρίου

Τηλέφωνο: 2510 516162
Fax: 2510 518088
Email: info@pilotherapia.gr


Πηγή: www.pilotherapia.gr | «Ιαματικός Πηλός Κρηνίδων», Επιμέλεια: «Δημωφέλεια» Διεύθυνση Πολιτιστικού Τουρισμού & Επικοινωνίας

eXTReMe Tracker