Τρεισήμισι χιλιάδες επισκέπτες στο σπίτι του Μ. Άλη το τελευταίο δίμηνο

12 Δεκεμβρίου, 2012

Από αύριο, θα φιλοξενήσει και την έκθεση των εκατό χρόνων ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο.

Έπειτα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, η έκθεση με το φωτογραφικό υλικό από την ανασκαφική δραστηριότητα των εκατό χρόνων της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στο νησί της Θάσου, θα φιλοξενηθεί και στο κονάκι του Μοχάμετ Άλη στην Παναγία. Οι διοργανωτές της έκθεσης αποδέχτηκαν την πρόταση του Ινστιτούτου «Μοχάμετ Άλη» και συναίνεσαν στη νέα παρουσίαση της στην πόλη της Καβάλας.

Κίνητρο για τους Έλληνες αρχαιολόγους, η δουλειά της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στη Θάσο

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας της έκθεσης, οι εκπρόσωποι της ΙΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δήμητρα Μαλαμίδου και του Ινστιτούτου «Μοχάμετ Άλη», Μιχάλης Λυχούνας, μίλησαν χθες στους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης. «Η έκθεση, που αφορά τα εκατό χρόνια δραστηριότητας της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Θάσο, έχει ήδη παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, όπου πέρασε πολύς κόσμος επίσης. Το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλη» εκδήλωσε την επιθυμία να τη φιλοξενήσει στο κονάκι του Μοχάμετ Άλη στην Παναγία κι εμείς δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά», είπε η αρχαιολόγος, Δ. Μαλαμίδου και πρόσθεσε: «Έτσι κι αλλιώς, ο Μοχάμετ Άλη έχει σχέση με τη Θάσο και με την Καβάλα. Το κονάκι του είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο όμορφα επισκέψιμα μνημεία της πόλης, οπότε συμμετέχουμε με χαρά στο άνοιγμά του με μία διαφορετική χρήση, αυτή του εκθεσιακού χώρου. Η Γαλλική Σχολή Αθηνών, με την οποία συνεργαζόμαστε αρκετά χρόνια στις ανασκαφές στην περιοχή μας, έχει κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά. Έχει φέρει στο φως μνημεία που αποτελούν «σήμα κατατεθέν» για τον τόπο και η ιστορία των ανασκαφών στη Θάσο, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς, τους Έλληνες επιστήμονες που εργαζόμαστε εδώ, γιατί μας δίνουν ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε και να αναδείξουμε όλα αυτά τα ευρήματα. Στην έκθεση παρουσιάζεται όλο το φωτογραφικό υλικό, αλλά λείπουν τα αρχαία αντικείμενα, για τα οποία θα απαιτούνταν άλλη διαδικασία για να μετακινηθούν από το μουσείο».

Εκθεσιακός χώρος το κονάκι του Μοχάμετ Άλη

Ο συνάδελφος της, Μιχάλης Λυχούνας, αναφέρθηκε και στη νέα χρήση του σπιτιού του Μοχάμετ Άλη, που λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος από τον περασμένο Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα είπε: «Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά που η πρώτη έκθεση, από τότε που το κονάκι του Μοχάμετ Άλη λειτουργεί και ως εκθεσιακός χώρος, είναι μία συνεργασία με την τοπική Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Οι σχέσεις του Μοχάμετ Άλη με τη Θάσο και την Γαλλία ήταν ιδιαίτερες. Ο Μοχάμετ Άλη λειτούργησε ως δίαυλος επικοινωνίας, για να φτάσει η γαλλική επιρροή στη Μέση Ανατολή. Άρα, η παρουσία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, μέσω αυτής της έκθεσης, στο κονάκι, είναι κάτι παραπάνω από ταιριαστή σ’ αυτό το χώρο. Η έκθεση διαρθρώνεται και στα δύο επίπεδα του σπιτιού. Θεωρούμε ότι ο χώρος θα πρέπει να χρησιμοποιείται, όλο και πιο συχνά, για τέτοιες εκδηλώσεις. Ευελπιστούμε ότι η έκθεση αυτή θα γίνει η αφετηρία μιας μακροχρόνιας συνεργασίας και με την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων και με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία μπορεί να μεσολαβήσει για να έρθουν αντίστοιχες εκθέσεις από τη Γαλλία. Το κοινό φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί τη νέα χρήση του χώρου. Στους δύο μήνες που λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος κόπηκαν γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες εισιτήρια. Θέλω να αναφέρω, τέλος, ότι για την οργάνωση της έκθεσης έγινε πολλή προσωπική δουλειά από δύο ανθρώπους. Τον Ντίνο Θωμαδάκη και τον Ηλία Γιαρματζίδη, οι οποίοι εργάστηκαν νυχθημερόν για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό». Η έκθεση θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο, Πέμπτη και για τους επόμενους δύο μήνες, καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η είσοδος στο κονάκι του Μοχάμετ Άλη κοστίζει δύο ευρώ (και ένα ευρώ για τους φοιτητές).

Πηγή: www.k-tipos.gr

eXTReMe Tracker